Talianske víno
Talianske víno
Taliansko je jedným z najväčších výrobcov a vývozcov vína na svete. Vinice sa nachádzajú prakticky vo všetkých regiónoch a vyznačujú sa veľkými rozdielmi vo vinikultúre. Po celé storočia sa Taliansko skladalo z nezávislých regiónov, ktoré mali vlastnú identitu, kuchyňu a víno. Nezávislosť v kombinácii s vonkajšími vplyvmi, vytvárajú rôznorodú zmes domácich aj medzinárodných odrôd, ktoré sú v Taliansku pestované. Nebbiolo a Sangiovese sú považované za najunikátnejšie z nich. Zatiaľ čo odrode Nebbiolo sa darí iba v Piemonte, Sangiovese sa úspešne pestuje v mnohých častiach krajiny a za svoju povesť vďačí predovšetkým veľkým vínam z Toskánska.
#rozdeleni-popisku#
Klasifikačný systém vín
Klasifikačný systém v Taliansku je založený na systéme používanom vo Francúzsku. Od roku 1963 sa používa označenie DOC (Denominazione di Origine controllata), ktoré zaručuje kvalitu určitej úrovne. Označenie DOCG (Denominazione di Origine controllata e Garantit) je najvyššou klasifikáciou, ktorá bola predstavená v roku 1992. Vína DOCG majú špeciálny uzáver fliaš. Okrem týchto dvoch označení môžu byť talianske vína taktiež označené ako vino da tavola (stolové víno) alebo IGT (označenie Tipica), ktoré je obvykle označením zemepisným.
V Taliansku sa nachádza celkom 20 vinárskych oblastí. Najslávnejšie a najznámejšie z nich sú popísané nižšie.
Vinárske oblasti
Piemont
Piemont je možné preložiť ako "na úpätí hôr". Vďaka svojej polohe a množstvu udelených DOC(G) je táto oblasť považovaná za jednu z najlepších vinárskych oblastí v Taliansku. Piemont je známy predovšetkým pre svoje červené vína vyrábané z odrody Nebbiolo, z ktorých najznámejšie sú vína Barolo a Barbaresco.
Odrody
Odrody Barbera, Nebbiolo a Dolcetto, ktoré v oblasti dominujú, sú pestované iba v tomto regióne. Vynikajúce podmienky pre pestovanie vínnej révy zaisťujú, že vín z tejto oblasti, ako Barolo a Barbaresco sú skutočné skvosty.
Mohutné Barolo
Barolo, kráľ talianskych vín, je mohutné, robustné víno vyrobené z hrotna Nebbiolo. Intenzívna vôňa obsahuje tóny fialiek, ruží, červených plodov a taktiež hľuzoviek a korenia. Barolo pochádza z obce Barolo a najlepšie vína majú vynikajúci potenciál až pre 20 ročnú archiváciu.
Barbaresco
Barbaresco je taktiež vyrobené z hrozna odrody Nebbiolo. Vinice produkujúce Barbaresco sa nachádzajú v okolí obcí Neive, Treiso a Barbaresco. Hrozno určené k výrobe Barbaresca dozrievajú skôr vďaka prímorskému klíma, a preto sú častokrát jemnejšie.
Viac informácií o vínach z Piemontu
Z okolia mesta Asti pochádzajú aj ďalšie výborné vína, z ktorých sú najznámejšie Barbera d´Asti a Barbera d´Asti ASuperiore. Barbera d´Asti pred fľaškovaním nezreje, prípadne zreje iba krátko. Superiore, na druhú stranu, dozrieva 12 mesiacov, z toho 6 mesiacov v drevených sudoch. Víno musí obsahovať minimálne 85% hrozna Barbera. V tejto oblasti sa taktiež vyrába šumivé víno, jedná sa o Asti Spumante a Moscato d´Asti DOCGs.
Toskánsko
Štíhle cyprusy a olivovníky na kopcovitej krajine medzi vinicami sú typickým obrázkom Toskánska, nachádzajúceho sa v samom srdci Talianska. Vyrábajú sa tu najprestížnejšie vína v krajine ako je Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.
Chianti
Chianti produkuje vynikajúce vína, ktoré si vydobyli medzinárodné uznanie. Doba dekoratívnych fliaš a priemerného vína je dávno zabudnutá a dnes Chianti patrí medzi najvýznamnejších hráčov v Toskánsku, ako napríklad Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano. Od roku 1924 "Consorzio del Vino Chianti Classico Gallo Nero" sleduje kvalitu vín Chianti Classico a označuje ich uzáverom s čiernym kohútom.
Najlepšie vína pochádzajú z prísne kontrolovaných DOCG Chianti a Chianti Classico DOCG. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia získala táto oblasť taktiež status najvyššej klasifikácie DOCG. Okrem toho sa používa taktiež názov "Riserva", a to v prípade, že víno zreje minimálne dva roky v dubových sudoch a minimálne tri mesiace vo fľaši.
Odrody
Víno Chianti je jedným z najznámejších vína na svete a napriek tomu, že je obvykle vyrábané iba z odrody Sangiovese, je povolené taktiež pridanie alternatívnych odrôd ako Cabernet Sauvignon a Merlot. Typické Chianti má žiarivú, červenú farbu, ktorá sa počas zrenia mení na červenú/hnedú. V chuti možno nájsť drevené tóny, tóny bobuľového ovocia, korenia a trieslovín, ktoré sa po niekoľkých rokoch rozvíjajú do mäkkého, ovocného a výrazného vína.
Brunello
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je jedným z najväčších vín Talianska. Vzhľadom k vysokej kvalite a starostlivo vyberanému hroznu, je toto víno veľmi obľúbené u znalcov a odborníkov z celého sveta. Brunello je víno granátovo červenej farby s výrazným charakterom. Brunello di Montalcino je oblasť v Toskánsku, ktorá v toku 1982 získala štatút DOCG.
Odrody
Jedná sa o jednoodrodové víno, vyrobené iba z hrozna Sangiovese. Obsah alkoholu v Brunello di Montalcino je 12,5%. Doba minimálneho zrenia v sudoch 3,5 roka, u Riservy je to 5 rokov.
Víno je známe pre svoj vynikajúci archivačný potenciál, ktorý môže dosahovať až 40 – 50 rokov. V dnešnej dobe zreje moderné Brunello približne 10 rokov.
Víno má granátovo červenú farbu a silný charakter. Príjemná aróma obsahuje tóny červených čerešní, sliviek, korenia a byliniek. Víno môže byť plné a silné, rovnako aj zmyselné a jemné. Charakter často závislí na veku, pretože zrelšie vína majú tendenciu byť viac harmonické.
Vino Nobile di Montepulciano
Vino Nobile di Montepulciano je vyrábané v meste Montepulciano, ktoré sa nachádza na kopcoch, východne od rieky Seina. Toto víno s označením DOCG musí obsahovať minimálne 70% hrozna odrody Sangiovese. Ostatné odrody, ktoré môžu byť použité na výrobu sú Canaiolo, Mammolo a Trebbiano. Víno s plným charakterom musí zrieť minimálne po dobu dvoch rokov, aby mohlo niesť označenie Vino Nobile, tri roky pre označenie Riserva a štyri roky pre označenie Riserva Speciale.
Veneto
Merané objemom vyrobeného vína , je Veneto najväčšou talianskou oblasťou vo výrobe vín s označením DOC. Najznámejšie vína sú Prosecco a Amarone. Až 10% vín vyrobených v Taliansku pochádza práve z tejto oblasti. Vinice sa rozkladajú na kopci medzi Benátkami, Veronou a Jazerom Garda. Vzhľadom k polohe medzi jazerom, morom a Alpami, je podnebie v oblasti prevažne mierne.
Prosecco
Prosecco pochádza z podhoria Álp, z oblasti severne od Benátok. Taliani považujú Prosecco za aperitív aj víno akejkoľvek dennej doby, pretože má nízky obsah alkoholu. Víno je mäkké a živé, s kvetinovou vôňou, svieže a mierne sladkasté. Názov Prosecco môžu používať iba šumivé vína vyrobené v oblasti Prosecco Veneto.
Amarone della Valpolicella
Amarone je silné a veľké víno z oblasti Veneto. Má vysoko koncentrovanú, plnú chuť, ktorá sa vyvíja zrením do zamatového zaoblenia. Výrazná chuť s tónmi ovocia, hrozienok a korenia. Toto víno, ktoré zdieľa názov s talianskou oblasťou svojho pôvodu, sa vyrába v kopcoch tesne nad mestom Veneto. Prvé Amarone prišlo na trh pred necelými sto rokmi. V roku 2009 bola Amarone della Valpolicella udelená klasifikácia DOCG.
Valpolicella Ripasso je sestrou Amarone. Pri výrobe sa používajú hroznové šupky Amarone. Týmto druhým kvasením sa získava silné, intenzívne a komplexné víno.
Abruzzo
Krásna oblasť Abruzzo je veľmi bohatá na prírodné krásy (hory, pobrežia a národné parky). Vinice sú položené v nadmorskej výške až 500m. Hrozno preto dozrieva pomaly a rozvíja sa do nádhernej vône s exkluzívnymi kyselinami. Najlepšia oblasť na pestovanie vína sa nachádza v okolí mesta Pescara. Medzi najznámejšie vína patrí Trebbiano d´Abruzzo a Montepulciano d´Abruzzo.
Odroda Trebbiano d´Abruzzo
Víno s menom Trebbiano d´Abruzzo DOC je biele víno vyrobené z hrozna Trebbiano d´Abruzzo. Je to miestna verzia Trebbiana, ktoré je najtypickejšou odrodou pestovanou v Taliansku, taktiež známou pod názvom Ugni Blanc. Jedná sa o veľmi plodnú odrodu, hrozno neutrálnej svetlej farby ponúka pestrú paletu citrusových tónov. Víno vyrobené danej odrody je veľmi prístupné, mladé, svieže, čo je dané krátkou dobou zrenia hrozna. Svieža chuť najlepšie vynikne, keď je víno konzumované mladé.
Odroda Montepulcuiano d´Abruzzo
Montepulciano d´Abruzzo je jedno z najlepších talianskych červených vín. Vyznačuje sa zaobleným a hladkým charakterom, bujnou ovocnosťou. Víno je vyrobené z pôvodnej odrody Montepulciano (nezamieňať s toskánskym mestom Montepulciano). Pri výrobe je možné primiešať 10% odrody Sangiovese.
Puglia
Vinárska oblasť Puglia, taktiež nazývaná Apulia sa nachádza v "podpätku" Talianska. Vinice sa v oblasti rozprestierajú už po celé stáročia. V posledných dvadsiatich rokoch prebehla v oblasti rozsiahla modernizácia, pričom pri výrobe vína dochádza ku kombinácii moderných techník so starovekým spracovaním hrozna. Výsledky sú ohromujúce a vďaka tomu môžeme sledovať stále viac skvelých vín pochádzajúcich práve z tohto regiónu. V roku 2011 získala táto oblasť svoju prvú DOCG klasifikáciu, ale mnoho vín stále hrdo nesie klasifikáciu IGT.
Odrody
Oblasť Puglia sa zameriava najmä na výrobu červených vín. Odroda Primitivo zaručuje intenzívne, červené vína vynikajúcej kvality. Víno má vyššiu hladinu alkoholu a horkastú príchuť čerešní. Odroda Negro Amaro (v doslovnom preklade znamená čierna a horká) je typickou pre oblasť Salentu. Odroda dodáva vínu chuť tmavého ovocia a sladkého drievka a má horkasté zakončenie.
Friuli-Venezia Giulia
Toto víno sa vyrába v severovýchodnej časti oblasti Friuli-Venezia Giulia, známej predovšetkým výrobou bieleho vína. Víno vyrábané v tejto oblasti sa taktiež nazýva Friuli.
Odrody
Najlepšie vína v oblasti sú biele vína. Červené vína vyrobené z odrôd Pignolo, Refosco a Schiopettino si taktiež síce razia cestu na vrchol, ale ešte pred sebou majú ešte kus cesty.
Biele vína sú vyrábané z tradičných odrôd ako Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Blanc, ale taktiež z talianskych odrôd pochádzajúcich z regiónu – Pinot Grigio, Verduzzo a Picolit. Najznámejšou a najtypickejšou odrodou bieleho hrozna z tejto oblasti je Friulano, produkujúca svieže, iskrivé a živé vína.
Umbria
Umbria je vinárskou oblasťou nachádzajúcou sa v strednom Taliansku, ležiacou vedľa Todskánska. Mnohé z celkovo 11 klasifikovaných vín (DOC) nesú mená začínajúce na "Coli" (v preklade svah alebo kopec), odkazujúc na kopcovitý ráz krajiny v tejto oblasti.
Odrody
V Umbrii sa vyrábajú prevažne biele vína z odrody Trebbiano. Najznámejším vínom je Orvieto.
Napriek tomu, že výroba bieleho vína v oblasti prevažuje, vyrába sa tu taktiež víno červené, ktoré získalo klasifikáciu DOCG. Jedná sa o Sagrantino Montefalco, víno so silnou, ľahko zemitou chuťou s tónmi tmavého ovocia.