Šumivé víno
Šumivé víno
Šumivé víno bolo dlho synonymom pre šumivé vína z Champagne, ktoré sú často veľmi drahé. Našťastie existujú cenovo dostupné alternatívy. V skutočnosti má každá krajina svoje vlastné šumivé víno. Najznámejšie sú Prosecco (Taliansko) a Cava (Španielsko).
Šumivé víno vzniká prvotným alebo druhotným alkoholovým kvasením hroznového muštu alebo vína. Pri otvorení fľaše je viditeľný únik oxidu uhličitého, vzniknutého výhradne z kvasenia. Pretlak spôsobený oxidom uhličitým vykazuje v uzavretej nádobe pri 20 °C aspoň 3 bary a viac.
Výroba šumivého vína je možná dvoma spôsobmi. Tradičnou metódou je kvasenie vo fľaši, druhou metódou je kvasenie v tanku (tzv. Charmatova metóda). Na výrobu šumivého vína sa používajú najčastejšie suché a kyslejšie odrody.