Šumivé víno

bubliny_1

Šumivé víno

Šumivé víno bolo dlho synonymom pre šumivé vína z Champagne, ktoré sú často veľmi drahé. Našťastie existujú cenovo dostupné alternatívy. V skutočnosti má každá krajina svoje vlastné šumivé víno. Najznámejšie sú Prosecco (Taliansko) a Cava (Španielsko).

Šumivé víno vzniká prvotným alebo druhotným alkoholovým kvasením hroznového muštu alebo vína. Pri otvorení fľaše je viditeľný únik oxidu uhličitého, vzniknutého výhradne z kvasenia. Pretlak spôsobený oxidom uhličitým vykazuje v uzavretej nádobe pri 20 °C aspoň 3 bary a viac.

Výroba šumivého vína je možná dvoma spôsobmi. Tradičnou metódou je kvasenie vo fľaši, druhou metódou je kvasenie v tanku (tzv. Charmatova metóda). Na výrobu šumivého vína sa používajú najčastejšie suché a kyslejšie odrody.

2 položiek celkom

Cena

95105
195105

Druh vína

Obsah alkoholu

Odroda

Rok

Vinárska oblasť

Vymazať filtre

Zobrazených položiek: 2
Heritage d’Or Crémant de Bourgogne AOP Brut
€107,94 –11 %
€95,94 / kartón
2508K
Altitude Crémant de Limoux
€119,94 –12 %
€105 / kartón
3084K