Juhoafrické víno
Víno z Juhoafrickej republiky
Juhoafrická republika je, s viac ako tristoročnou tradíciou, považovaná za jednu z najstarších vinárskych oblastí v Novom svete. Napriek tomu mali príbehy o Jan van Riebeeckovi a legendárnom sladkom víne Constantia malú dôležitosť. Až od roku 1994, po zrušení apartheidu, je Juhoafrická republika považovaná za skutočnú vinársku krajinu.
Juhoafrická republika je nádherná krajina a na africké štandardy má pozoruhodne mierné podnebie. Hlavné vinárske oblasti sa nachádzajú v juhozápadnej časti krajiny, v oblasti nazývanej Te Cape v okolí Kapského Mesta. Tu sú vinice ovievané chladnejším vzduchom od oceánu. Sezóna začína v septembri a hrozno sa zbiera vo februári.
#rozdeleni-popisku#
Odrody
Zďaleka najpestovanejšou bielou odrodou je Chenin Blanc. Juhoafričania ho nazývajú "Kameň". Jedná sa o univerzálnu odrodu, ktorá dáva suché a sladké vína s príchuťou medu, vanilky a limetky. V The Cape sa taktiež darí Sauvignonu Blanc a Chardonnay.
Juhoafrickou špecialitou je Pinotage, kríženec Pinotu Noir a Cinsautu. Štýlovo sa vína pohybujú od ovocných až po pomerne silné. Taktiež tu v menšom množstve nájdeme odrody Merlot, Cabernet, Sauvignon a Pinot Noir. Syrah je v súčasnosti na vzostupe a obvykle sa nazýva Shiraz.
Vinárske oblasti
The Cape je centrom juhoafrického vinárstva a hlavnou oblasťou je Stellenbosch. Sídli tu väčšina výrobcov vína. Prvé vinice tu boli vysadené v roku 1679 Simonom van de Stel.
Ďalšou dôležitou vinárskou oblasťou je Paarl, ktorý sa taktiež nachádza neďaleko od Kapského Mesta. S ohľadom na to, že sa táto oblasť nenachádza v blízkosti pobrežia, je omnoho teplejšia. V Paarle sa vyrába mnoho druhov vín, okrem červeného a bieleho je to aj šumivé víno a portské. Vinárske farmy sú tu postavené v typickom kapsko-holandskom štýle so štítmi a doškovými strechami.