Červené víno
Červené víno
Červené víno sa vyrába zo šťavy modrého hrozna. Potom, čo sa hrozno zožne, je rozhodnuté, či sa použijú na fermentáciu aj stonky a iné časti rastliny. Stonky obsahujú triesloviny, ktoré môžu vínu dodať horkastú chuť.
Akonáhle prídu rozdrvené hrozno do kontaktu s kvasinkovými bunkami, kvasinky spustia proces (fermentáciu), počas ktorého sa cukry z hrozna premenia na alkohol. Znie to celkom ľahko, ale tento proces má niekoľko variantov. Vinár vyrábajúci špičkové červené vína musí byť teda veľmi zručný a nadaný.
Kvalita červeného vína záleží na spôsobe, akým sú hrozno zozbierané. Napríklad hrozno, ktoré sa zbierajú ručne, je tej najvyššej kvality, pretože nezrelé a zhnité hrozno sa okamžite vytriedia a môžu byť odstránené starostlivejšie, rovnako ako ďalšie položky, ktoré do fermentácie nepatria, ako sú kamene, listy, atď. To je dôležité najmä v červeného vína, pretože počas fermentácie je rmut neustále v kontakte so šupkou a semenami hrozna. Pokiaľ nie je výber vykonaný správne, existuje riziko „podivných“ chutí, ktoré sa môžu vo víne prejaviť. Ručný zber a dobrá filtrácia pred začiatkom fermentácie zaisťujú najčistejšie víno.
Proces zrenia
Pokiaľ stonky nie sú súčasťou fermentácie, sú hrozno mechanicky odstopkované. Potom sa hrozno rozdrví a rmut sa prečerpá do kvasného suda. Počas procesu fermentácie sa cukry menia na alkohol a na povrchu rmutu vzniká tzv. „matolínový klobúk”. Rmut sa buď pravidelne čerpá cez neho alebo sa matolínový klobúk pravidelne ponára do rmutu s cieľom zvýrazniť vôňu a farbu vína.
Proces fermentácie trvá medzi desiatimi a pätnástimi dňami v závislosti od oblastí, v ktorých sa víno vyrába. Potom mladé víno zreje v dubových sudoch, ako nových tak aj starších. Nové dubových sudy dávajú vanilkovú arómu a dodatočné triesloviny. Staršie sudy poskytujú komplexnejšiu chuť a viac kyslíka. Okrem staroby je to aj veľkosť suda, ktorá ovplyvňuje chuť vína. Všeobecne platí, že proces zrenia trvá osem až dvadsaťštyri mesiace.